Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Zo werkt afschrijving (2)

Geplaatst op: 20-10-2016, 12:48:25

Bedrijfskosten mag je in het jaar dat je ze heb betaald ten laste brengen van je winst. Voor investeringen in bedrijfsmiddelen geldt echter een afzonderlijke regel. Bedrijfsmiddelen komen in delen ten laste van je winst. Dit heet afschrijven. Onderstaand bespreken wij een bijzondere variant van afschrijven, het willekeurig afschrijven en besteden wij aandacht aan de verschillen tussen de commerciële en fiscale afschrijving.

Willekeurig afschrijven
Naast regulier afschrijven bestaat er ook willekeurig afschrijven. Willekeurig afschrijven houdt in dat je zelf mag kiezen welke bedragen je wanneer afschrijft. Dit kan een aanzienlijk voordeel opleveren. Willekeurig afschrijven is echter niet altijd mogelijk. Er zijn verschillende regelingen voor willekeurige afschrijvingen. De meest bekende zijn de willekeurige afschrijving voor milieubedrijfsmiddelen en de willekeurige afschrijving voor startende ondernemers.

Willekeurige afschrijving voor milieubedrijfsmiddelen
Indien je voldoet aan de eisen voor de willekeurige afschrijving voor milieubedrijfsmiddelen, mag je tot 75 procent willekeurig afschrijven. Je moet dan wel voldoen aan een aantal strenge eisen. Zo moet het bedrijfsmiddel op de milieulijst staan en moet je je aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Willekeurige afschrijving voor startende ondernemers
Voldoe je aan de eisen voor de willekeurige afschrijving voor startende ondernemers, dan mag je in de jaren waarin je recht hebt op startersaftrek, of het aanloopjaar van je onderneming, willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen. Je mag alleen willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen waarvoor je ook kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kunt krijgen. Zo geldt ook het maximum van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Kom je boven dit maximum uit, dan mag je zelf kiezen op welke bedrijfsmiddelen je willekeurig en op welke je normaal afschrijft. Deze regeling staat alleen open indien je een eenmanszaak, maatschap, cv of vof hebt.

Herinvesteringsreserve
Heb je een bedrijfsmiddel vervreemd en hierbij een herinvesteringsreserve gevormd, dan moet je deze herinvesteringsreserve gebruiken bij een vervangende aankoop. Indien je vervolgens willekeurig gaat afschrijven over het vervangende bedrijfsmiddel, moet je deze herinvesteringsreserve wel van de aanschafwaarde aftrekken. Ter verduidelijking een voorbeeld.

Vorig jaar heb je een machine verkocht met een boekwinst van €10.000. Dit jaar koop je een vervangende machine voor €30.000. Op de nieuwe machine boek je de herinvesteringsreserve af. Je mag hierdoor niet over €30.000, maar slechts over €20.000 afschrijven.

Aanbetalingen
Het is mogelijk dat je in een betreffend jaar alvast een aanbetaling doet voor een machine die pas in een later jaar in gebruik wordt genomen. Je mag dan al vanaf de eerste betaling afschrijven. Deze afschrijving moet echter wel beperkt zijn tot het bedrag dat je in dit jaar betaald hebt.

Voordelen willekeurig afschrijven
Zoals al eerder vermeldt, kan willekeurig afschrijven voordelig zijn. Allereerst leidt willekeurig afschrijven tot een liquiditeitsvoordeel omdat je zelf kunt bepalen wanneer je afschrijvingen in aanmerking neemt, kun je namelijk je fiscale winst beïnvloeden. Een lagere fiscale winst betekent minder belasting en meer geld dat je uit kunt geven aan andere zaken. Daarnaast leidt willekeurig afschrijven tot een rentevoordeel. Je kunt er namelijk voor kiezen de belastingclaim uit te stellen, waardoor je het geld dat je anders had besteed aan de belastingclaim, kunt sparen of beleggen.

Verschillen commercieel en fiscaal

De regels met betrekking tot afschrijving gelden voor de fiscale wetgeving. Commercieel kan er echter sprake zijn van een kortere levensduur en een andere boekwaarde. Dit leidt tot verschillen tussen de fiscale en commerciële jaarrekening. Qua belasting zal dit echter, gemeten over de gehele periode, glad lopen omdat het hier gaat om uitstel van belastingbetaling en niet om afstel. Hieronder volgt een voorbeeld hoe een en ander uit kan werken.

Op 1 januari 2011 heb je een machine gekocht voor €40.000. Over 3 jaar heeft de machine economisch geen nut meer voor je onderneming en heeft de machine nog een waarde van €7.000. Fiscaal moet echter over minimaal 5 jaar worden afgeschreven. Omdat commercieel jaarlijks €11.000 wordt afgeschreven en fiscaal slechts €6.600, zal dit leiden tot verschillen in de winst en daardoor in de te betalen belasting. Aan het einde van de looptijd trekt dit verschil echter glad en wordt zowel commercieel als fiscaal hetzelfde bedrag aan belasting betaald. Dit wordt bevestigd in onderstaand overzicht. Hierbij wordt ervanuit gegaan dat de jaarlijkse winst voor afschrijving €100.000 is en het belastingtarief 42 procent. Er wordt geen rekening gehouden met overige faciliteiten.

 

 

Fiscaal

Commercieel

Jaar

Boekwaarde

Winst

Belasting

Boekwaarde

Winst

1

€33.400

€93.400

€39.228

€29.000

€89.000

2

€26.800

€93.400

€39.228

€18.000

€89.000

3

€20.200

€93.400

€39.228

€7.000

€89.000

4

€13.600

€93.400

€39.228

 

€100.000

5

€7.000

€93.400

€39.228

 

€100.000

Totaal

 

€467.000

€196.140

 

€467.000


Bron: www.bc.nl van 19 oktober 2016

Ga terug naar de vorige pagina